Teren  upraw  będacy własnością  Olgi, rozciąga się na dzikich  wzgórzach,   leżących na pograniczu dwóch południowych stanów Indii, Kerali i Tamil Nadu.  Jest to strefa sławnych    Agasthya Hills, pokrytych   naturalną gunglą,  pełną    ziół wykorzystywanych od wieków   w  Ajurwedzie. Zostały one niedawno  wpisane przez UNESCO  na listę  „World Heritage Sites” - miejsc stanowiących dziedzictwo ludzkości.

Olga, Polka z Sopotu, od lat zamieszkuje w Indiach i jest autorką wspaniałego i ambitnego  projektu stworzenia  kliniki ajurwedycznej dla osób chorych na nowotwory. W oczekiwaniu na zrealizowanie swego zamierzenia, zajmuje się uprawą ziół i przypraw które mają uznane  właściwości  lecznicze i są szeroko stosowane w Ajurwedzie i nie tylko. Współpracuje ze specjalistami z  ruchu ekologicznych,  samowystarczalnych farm „Zero buget farming”, metoda Subhasha  Palekar.

Przyprawy, uprawiane  są na pięknie położonej górze Amboori,  wśród kokosowych palm, dzikiej odmiany ananasów i rarytasowych  bananowców, dających owoce o cytrynkowym smaku; podlewane wodą z naturlanych studni wydrażonych na miejscu i    nawożone naturalną  mieszanką, spreparowaną wg. starej tradycyjnej receptury. Szczyt góry to miejsce pradawnych obrzędów kultu patrona Ajurwedy „Dhanvantari”. Zbierane i własnoręcznie suszone przez Olgę, w jej prywatnym laboratorum w Trivandrum, imbir i  kurkuma, są następnie  proszkowane i pakowane przy  udziale oddanej pomocnicy Ramani i pod bacznym okiem  ukochanego jamnika Tipu.

<< powrót do listy